Wij halen uw binnenwarmte uit grond & lucht

Een warm huis zonder aardgas: het kan met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. Hierdoor wordt uw oude cv-ketel meestal overbodig.

Duurzame warmte

De efficiëntie van een warmtepomp is hoog: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Uw stroomgebruik stijgt bij een warmtepomp, maar u gebruikt geen aardgas meer. Bij een hybride warmtepomp gebruikt u de helft minder gas. Hierdoor gaat de CO2 uitstoot aanzienlijk omlaag. Wij hebben een aantal jaren ervaring met warmtepompen en denken graag mee over een oplossing voor uw situatie.

Waarom een warmtepomp?

Nederland wil uiterlijk in 2050 van het gas af. Bij nieuwbouw wordt er nu al geen gasaansluiting meer gerealiseerd. De warmtepomp is dan een zuinig en duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Een gasaansluiting is dan niet meer noodzakelijk. Hoewel de aanschafprijs hoger is dan bij een HR-cv ketel kunnen deze kosten in relatief korte tijd terugverdiend worden in combinatie met zonnepanelen. Ook zijn er subsidiemogelijkheden. Voorwaarde is dat uw woning of pand aan de bouwkundige isolatiewaarden voldoet. (Nieuw te bouwen woningen of panden voldoen hier sowieso aan).

Een warmtepomp wordt bijna altijd in combinatie met vloerverwarming ingezet. Ook kan men in sommige gevallen in de zomer gebruik maken van koeling.

Er zijn diverse mogelijkheden.

  • Water-water-warmtepomp
  • Bodem/water-warmtepomp
  • Lucht/water-warmtepomp
  • Hybride warmtepomp

Water/water-warmtepomp

Een water/water-warmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Hiervoor worden twee putten geboord op een nader te berekenen afstand van elkaar. Uit de ene put haalt de pomp

het water omhoog, waarna de warmte middels een compressor uit het water wordt onttrokken. Het afgekoelde water gaat weer via de andere put de bodem in. Om de warmtebalans van de bodem in balans te houden wordt in de zomer gekoeld. De warmtepomp werkt dan omgekeerd. Deze toepassing wordt eigenlijk alleen maar toegepast bij grootverbruik (kantoorpanden, fabrieken e.d.).
Link: https://www.nathan.nl/ 

Bodem/water-warmtepomp

Een bodem/water- warmtepomp haalt de warmte uit de bodem middels een aantal diep geboorde putten waarin een aantal buizen aangebracht worden. Dit systeem wordt meestal bij woningen toegepast. In sommige gevallen kan men deze buizen ook horizontaal op grondwaterniveau leggen. Nadeel hiervan is dat men over een relatief groot terrein dient te beschikken.
Link: https://www.nathan.nl/

Lucht/water-warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp haalt middels een buitenunit de warmte uit de buitenlucht. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en middels een binnenunit (in de woning) doorgeven aan het verwarmingssysteem.

 Luchtwarmtepomp:  Nefit     https://www.nefit-bosch.nl/producten/enviline-hybride                     

       Nathan https://www.nathan.nl/

Excel checklist hieraan koppelen.

 

Hybride warmtepomp

Heeft u een wat ouder en minder goed geïsoleerde woning dan is een hybridewarmtepomp in combinatie met een cv-ketel een goede optie. Op het moment dat de hybride warmtepomp bij koud weer niet de benodigde water temperatuur van uw cv-installatie kan leveren, zal de cv-ketel deze taak overnemen.

Link: Nefit         https://www.nefit-bosch.nl/producten/enviline-hybride

        Remeha    https://www.remeha.nl/producten/warmtepompen-en-hybrides/

Meer weten?

Wilt u meer weten welk systeem voor u geschikt is neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van een systeem. Ook kunnen wij u informatie verstrekken aangaande vergunningen, subsidies e.d.

Contact

Mail ons op info@elkink-installatiebedrijf.nl of gebruik onderstaand formulier